Heb jij ze al? Rookmelders zijn van levensbelang!

12 november 2019

Alarm! Vorig jaar vielen er 56 dodelijke slachtoffers door woningbranden in België. Vooral de giftige rook is de boosdoener. Die geur neem je snel waar, maar wanneer je ligt te slapen, ruik je niks. Dan is een rookmelder als alarmsysteem een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen rookontwikkeling. Dus zijn, zegt de Vlaamse overheid, vanaf 1 januari 2020 rookmelders verplicht in iedere (huur)woning.

Anker

[]

1. Hoe en waar rookmelders plaatsen?

Je moet geen ‘handige harry’ zijn om een rookmelder te installeren. De meeste toestellen werken op batterijen. Ze hebben een zelfklevende achterzijde of werken op basis van magneten. Geen ‘geboor’ of ‘geschroef’ meer, neen, je kleeft de rookmelder gewoon en bij voorkeur aan het plafond. Dit omdat de rook altijd stijgt.

De beste plaats is in het midden en niet in de hoeken, omdat de rook een bocht maakt en daar niet komt. Probeer iedere kamer te voorzien van een rookmelder. Plaatsen waar je er best geen hangt, zijn de keuken, de badkamer en de garage. De dampen daar kunnen de rookmelder om de haverklap en nodeloos laten afgaan.

Hoe en waar rookmelders plaatsen?
Anker

[]

2. Hoe rookmelders onderhouden?

Stof de rookmelder maandelijks af en doe dan ook meteen een test. Dit doe je met een druk op de testknop. Die test is van levensbelang. Het is niet omdat het toestel jaren onder garantie staat, dat de rookmelder niet stuk kan gaan. Vervang ook op tijd de batterijen.

Anker

[]

3. Waaraan moeten rookmelders voldoen?

Dit is een belangrijke: de rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm van NBN EN 14604. Zowel toestellen met vervangbare als niet-vervangbare batterijen (liefst met een levensduur van 10 jaar) zijn ok. Rookmelders op stroom worden afgeraden, want als het brandt, is de schakelaar het eerste dat uitvalt en dan heb je niks meer aan je rookmelder. Oh ja, we hadden het daarnet over een testknop. Kijk zeker op de verpakking of die aanwezig is.

Anker

[]

4. Waar rookmelders kopen?

Heb je nog geen rookmelder? Geen paniek. Dé brandblusser van dienst is jouw winkel in de buurt! Of je kan ze ook online bestellen. Er is keuze tussen drie soorten rookmelders:

  • Een basis rookmelder werkt individueel
  • Een koppelbare rookmelder wordt aan andere rookmelders gelinkt, dit betekent dat ze bij een branddetectie allemaal tezamen afgaan
  • Een slimme rookmelder tenslotte zorgt ervoor dat je via een app een pushbericht krijgt wanneer er rookontwikkeling is
Anker

[]

5. Wat als er geen rookmelder geïnstalleerd is tegen 2020?

Dan ben je strafbaar. Let vooral ook op wat de wet zegt over wat er moet gebeuren bij het verhuren van een woning. De verhuurder is namelijk verplicht een rookmelder te kopen en/of te plaatsen. Als die verhuurder kiest voor een rookmelder met vervangbare batterijen, is het wel aan de huurder om die tijdig te vervangen.

Anker

[]